Skal du oprette et boliglån så kan det ofte betale sig at kombinere med et billån

Der er mange overvejelser forbundet med udvidelser af ens bolig lån. En af disse er muligheden for at låne i sin friværdi i stedet for at oprette et særskilt billån.

Vær særligt opmærksom på:

  • forsikringspræmien ved billån hvis du er ung
  • renteprocenten ved boliglån kan være mindre end for et billån
  • lad dig ikke lokke af billige billån, hvis renten er variabel

Forsikringspræmien ved billån er ofte høj, når du er ungForsikringspræmien ved billån er ofte høj, hvis du er ung

Kravet om kasko, der ofte kræves ved billån, kan være særdeles kostbart. Hvis du er ung, og ikke har behov for stor stationcar, så overvej nogle af de tilbud, hvor de første tre år er inklusiv i købet af bilen.

Særligt er mange unge slet ikke opmærksomme på de store forskelle mellem mange forsikringsselskaber og banker. Der er stor forskel på, hvilken selvrisiko man som førstegangskøber præsenteres for. Ofte vil det være billigere at leve med en præmie der er få hundrede kroner dyrere, mens selvrisikoen er subsidiært meget lavere.

Den slags fortæller selskaberne dig sjældent om, og det er derfor meget vigtigt at du shopper rundt på de forskellige hjemmesider, for at sikre dig, at du ikke bliver taget ved næsen.

Renteprocenten ved boliglån og billån

Ganske som du kan læse om i artiklen Boliglån, så er friværdien forbundet med en relativ stabil værdi set ud fra bankernes og realkreditinstitutternes synsvinkel. Når du opretter et boliglån er der sikkerhed i boligen mens et billån tager udgangspunkt i en meget stejlt nedadgående værdi. Køretøjet taber meget de første år – særligt når det gælder de små biler, hvor mange efterhånden foretrækker at købe helt ny på grund af de meget attraktive tilbud.

Dog er der ingen regler uden undtagelser, og det er faktisk set at billån har været billigere end boliglån, så du kan ikke altid regne med nogen fast regel. Alt afhænger af din egen økonomiske situation, alder, forsikringsmæssig anciennitet og kørselsbehov.

Lad dig ikke lokke af billige billån hvis renten er variabel

Som du efterhånden har læst her på domænet så er variabel rente en farlig ting. Det er forbundet med meget stor økonomisk usikkerhed, at optage lån med variabel rente. Du vil meget ofte opleve at låneomlægninger er dyrere end at tænke sig ordentligt om fra starten af.

Kørselsbehov, renteprocent, forsikringspræmie, reparationer/service og reklamer kan hurtigt gøre det hele en smule uoverskueligt. Faktisk kan du finde flere skemaer rundt på internet, hvor du kan sammensætte alle udgifterne i et stort budget. Hvis du sætter flere selskaber op imod hinanden kan du faktisk hurtigt danne dig et overblik.

Fremgangsmåde

Tag ikke billån, hvis renten er variabel, da det giver økonomisk usikkerhedVælg tre biler i den klasse du forestiller dig kunne passe til dit kørselsbehov og din økonomi. Indsæt de kendte tal. Pris, ca-afdrag, benzinøkonomi m.v. Dernæst går du på fire forsikringsselskabers hjemmesider og ser, hvad de tager for at forsikre dig. Dernæst en mail til din bank, for at høre hvad de kan tilbyde dig samtidig med at du allerede har kigget på en eller flere bank-portaler for at se, hvordan de enkelte banker kan hjælpe dig.

Efterhånden som tallene bliver sammenholdt vil der stensikkert begynde at danne sig et billede. Enten kan du gå videre til købsfasen eller også skal du lige finjustere dit købsvalg. Men overskueligt bliver det hurtigt når du tager et skridt ad gangen.